Започна обезопасяването на покрива на монумент Бузлуджа. Операцията се извършва от

...
Започна обезопасяването на покрива на монумент Бузлуджа. Операцията се извършва от
Коментари Харесай

Професионални алпинисти обезопасяват покрива на паметника на Бузлуджа

Започна обезопасяването на покрива на паметник Бузлуджа . Операцията се прави от екип професионални алпинисти. Това оповестиха на своята фейсбук страница от фондация " Проект Бузлуджа ".

" Почистването на отломките от покрива е първата и неотменна мярка , с цел да се обезопаси постройката. Това ще разреши безвредното осъществяване на бъдещи действия по запазване, както и обезпечаването на достъп за гости " , пишат от фондацията. 


" Причината за положението на покрива е демонтирането на медната ламарина от него през 90-те години. Незащитени, след три десетилетия, дървените дъски са прогнили и в насипно положение, стъклената вата се разпрашава, а профилираната ламарина е мощно корозирала и нестабилна. При мощен вятър има действителен риск за живота и здравето на хилядите хора, които посещават монумента извън всяка седмица ", излиза наяве от обявата на " Проект Бузлуджа ". 

" Настоящата задача е отстраняването на тези рискови парчета. За благополучие, металната носеща структура е към момента в положително положение и ще бъде непокътната. След почистването, ще е допустимо подробното изследване на покривната структура, проектирането и изпълняването на нов покрив в идващ стадий. ", безапелационни са от " Проект Бузлуджа ". 


Обезопасяването на покрива се прави от екип от професионални алпинисти. Дейностите се организират с помощта на Министерство на културата, Областна администрация Стара Загора и със съдействието на Община Казанлък, оповестяват от фондацията. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР